Három lépés előre az uniós szabadalmi reform kapcsán

A héten három esemény történt, ami mérföldkövet jelent az egységes hatályú európai szabadalom és az egységes európai szabadalmi bíráskodási rendszer megteremtése felé vezető úton.

A Versenyképességi Tanács 2012. december 10-i ülésén politikai megállapodás született a teljes „szabadalmi csomagról”, azaz a tagállami miniszterek (Olaszország és Spanyolország kivételével) támogatásukról biztosították a megerősített együttműködés keretében létrehozni kívánt egységes szabadalmi oltalomról, illetve annak nyelvi rezsimjéről szóló - az Európai Parlamenttel folytatott trilógus eredményeképp véglegesített - rendelettervezeteket, valamint az Egységes Szabadalmi Bíróságról szóló nemzetközi megállapodás tervezetét.

2012. december 11-én az Európai Parlament plenáris ülésén szintén nagy többséggel támogatta a szabadalmi dosszié elemeinek egyeztetett szövegét, amivel elhárult az utolsó akadály is a két rendelet első olvasatos elfogadása előtt (amelyre vélhetően még ez évben sor kerül). A bíráskodási megállapodás aláírásának tervezett időpontja 2013. február 18., amelyet a tagállami ratifikációk követnek majd. A megállapodás hatálybalépéséhez - amely a rendeletek hatálybalépésének is előfeltételét képezi - legalább 13 tagállam megerősítése szükséges (amelynek az Egyesült Királyságot, Németországot és Franciaországot magában kell foglalnia).

Szintén december 11-én terjesztette elő véleményét Bot főtanácsnok a C-274/11. és C-295/11. (Spanyol Királyság, illetve Olasz Köztársaság kontra Európai Unió Tanácsa) egyesített ügyekben. Indítványában a főtanácsnok azt javasolja az Európai Unió Bírósága számára, hogy utasítsa el az egységes szabadalmi oltalom létrehozásának területén megvalósítandó megerősített együttműködésre való felhatalmazásról szóló, 2011. március 10-i 2011/167/EU tanácsi határozat megsemmisítése iránt indított kereseteket. Az indítvány teljes szövege a Bíróság honlapján elérhető:

http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=131666&pageIndex=0&doclang=EN&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=546612

2012/12/13